top of page

De kleur van een edelsteen

Bijgewerkt op: 25 okt. 2022

Edelstenen komen in veel verschillende kleuren en maten. Vaak zeggen we dat je op je gevoel af moet gaan bij het kiezen van een steen. Soms is het echter handig om te weten wat de werking en energie van een steen is voordat je kiest voor een soort. Hieronder leggen we uit waar de kleur van een steen vandaan komt en wat de verschillende kleuren betekenen!

Een edelsteen is opgebouwd vanuit verschillende mineralen. Door de verschillende mineralen hebben stenen vaak meerdere kleuren/kleurvlakken.

 • Aluminium geeft blauwachtige tinten

 • Chroom: ijzerkleurig

 • Kalk: ondoorzichtig wit

 • Kiezelzuur: helder doorschijnend of dicht wit

 • Kobalt: blauw en roze

 • Koper: koperkleur, blauwgroen en groen

 • Magnesium: Kleur van ivoor, dicht (ondoorzichtig)

 • Mangaan: roze tot paarstinten, soms zwartachtig

 • Nikkel: ijzerkleurig

 • Zink: grijs

 • IJzer: kleur rood of ijzerachtige kleur

Als je dus kijkt naar de kleur van een steen kun je ook zien waaruit deze (ongeveer) opgebouwd is. De Jaspis is opgebouwd uit veel ijzer, de Jade bevat veel koper en de Rozenkwarts bevat veel mangaan!

Leuk om te weten waarom bepaalde stenen bepaalde kleuren hebben maar wat betekenen deze kleuren nou eigenlijk? Over het algemeen werkt een steen met een warme kleur zoals rood/oranje/geel stimulerend en activerend. Groene, paarse en blauwe stenen kalmeren, ontspannen en werken harmoniserend.


Werking van edelstenen per kleur


Roze Roze edelstenen hebben met liefde en met het hart te maken. Edelstenen in de kleur roze opent je hart voor liefde. Dit gaat om alle soorten liefde. Liefde voor je partner, ouders, kinderen maar ook zelfliefde! Voorbeeld van een roze edelsteen is natuurlijk de Rozenkwarts!


Wit of helder Deze kleur stenen reflecteren het licht. Heldere stenen stimuleren helderheid in je zelf en helpen je om erachter te komen wat het echt is wat je wilt. Om situaties helder en duidelijk in te zien. Witte stenen bevorderen de neutraliteit en staan symbool voor vrede. Ze helpen je om rustig en neutraal te blijven in situaties waarbij meerdere partijen betrokken zijn. Ze zorgen ook voor lichamelijke heling en bescherming. Witte of heldere stenen ondersteunen de werking van andere stenen en versterken de kracht daarvan. Bergkristal, Maansteen en Witte Agaat zijn voorbeelden van witte of heldere stenen.


Rood Rode edelstenen stimuleren de bloedsomloop en geven kracht. Deze werken goed bij vermoeidheid en gebrek aan energie. Activeert het innerlijk vuur en het vermogen om te gaan staan voor wie je bent. Helpt je om voor jezelf op te komen en je energiek te voelen. Rode Jaspis is een goed voorbeeld hiervan.


Blauw Blauwe edelstenen bevorderen innerlijke rust. Ze bevorderen het zien en uitspreken van de eigen waarheid. Turquoise stenen gelden al heel lang als stenen die beschermen en het kwade afweren. Deze worden in sommige culturen nog vaak gebruikt als amulet om het boze oog af te weren. Lapis Lazuli is een steen die de waarheid spreken bevordert!


Geel Gele edelstenen zijn fijne, blije stenen! Ze doen denken aan de zon en aan licht. Ze hebben een opwekkend effect op ons en bevorderen een positieve levenslustige levenshouding. Ze worden ook wel geluksstenen genoemd en ondersteunen ons zelfvertrouwen. Deze zonnige stenen werken om deze reden ook goed bij het ondersteunen van depressies en helpen ons om met meer zelfvertrouwen in het leven te staan. Ze bevorderen een optimistische houding! Citrien wordt om deze reden veel gedragen als ketting!


Groen Groen is de kleur van het hart. Groene stenen helpen daarom om vanuit je hart te leven en te voelen. Ze helpen je weer goed voelen met jezelf en brengen jou en je leven in harmonie. Omdat groene stenen zo inwerken op het hart, helpen ze je ook om nare gevoelens los te laten en weer hoopvol en optimistisch in het leven te staan. Om je weer goed te voelen met jezelf. Ze geven je geluk en brengen voorspoed met zich mee. Jade en Groene Aventurijn zijn groene edelstenen.


Paars De bekendste paarse edelsteen is wel de Amethist. Paarse edelstenen zorgen voor geestelijke vrijheid. Ze worden vaak gebruikt bij meditatie. Paars bevordert rust en helpt het verwerken van trauma’s. Ook zorgen ze voor medeleven, begrip en inlevingsvermogen. Een paarse steen verlaagt ook het gevoel van stress en door het bevorderen van rust kan het zorgen voor een beter slaappatroon.


Zwart Zwarte edelstenen zorgen voor ontspanning in het hele lichaam en zijn vooral bruikbaar voor het afvoeren van overtollige energie. Zwarte stenen zoals Zwarte Toermalijn of Onyx, zullen het teveel aan energie absorberen. Hierdoor kan het lichaam zich ontspannen en verdwijnt vaak de pijn. Vaak gaat het hier ook om negatieve gedachten en energie. Daarnaast kunnen zwarte edelstenen ook de lucht schoonmaken van straling van apparaten en zijn ze dus uitermate geschikt om op je nachtkastje of (thuis)werkplek te leggen!
575 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page